Pidä huolta Annasta ja Pekasta

Ihmiset suhtautuvat ja reagoivat eri tavoin muutostilanteissa. Oletus siitä, että muiden käyttäytyminen on samanlaista kun itsellä johtaa helposti harhaan. Alla kuvaamani Anna ja Pekka ovat ehkä kärjistettyjä esimerkkejä mutta löytänet heistä jotain tuttua kuitenkin.

ANNA

Anna työskentelee ensimmäisessä vakituisessa työpaikassaan asiantuntijatehtävissä. Tiiviin perehdytysjakson jälkeen hän näkee että poikkeustilanne on suuri mahdollisuus kehittää itseään, toimintamallejaan ja sitä kautta koko organisaatiota. Kotitoimistollaan hän todella ottaa hetkestä kaiken irti ja kokee työn imua ilman jatkuvia keskeytyksiä. Anna suuntaa katseensa jo tuleviin menestymisen mahdollisuuksiin. Hän uskoo, että tekemällä parhaansa varmistaa oman ja organisaation menestymisen. Ja voihan se palkankorotuskin sieltä syksymmällä tulla, Anna miettii kun suunnittelee uuden harrastuksen aloittamista.

PEKKA

Pekka kokee nykyhetkessä epävarmuutta ja huonoimpina hetkinään jopa pelkoa. Työskentelyn siirtyminen kodin keittiön pöydän ääreen ei tuokkaan Pekalle keskittymisen mahdollisuutta toiminnan kehittämiseen. Tiimiläiset odottavat tsemppiviestejä ja palautetta mutta viestit eivät vain lähde liikkeelle. Hiljaisuus nostaa esiin epävarmuuden omasta osaamisesta ja pärjäämisestä ja tulevaisuus näyttäytyy harmaana möykkynä. Kauhun sekaisin tuntein hän odottaa johdon viestiä lomautusten alkamisesta. Tehtäviin tarttuminen hidastuu kun tsemppaavat kollegat puuttuvat ympäriltä ja kahvitaukojen juttutuokiot jäävät pitämättä. Tilanteen vaikeutta korostaa se, että Pekka on vuoden alusta nimetty tiimin vetäjäksi ja paineet onnistumisesta ovat kovat. Etäpalaveri oman pomon kanssa lähestyy ja pelkkä ajatuskin raporttien kokoamisesta kauhistuttaa.


Henkilökunta odottaa nytkin johdon tukea ja läsnäoloa

Johtajien ja esihenkilöiden tuki ja läsnäolo on tärkeämpää kuin koskaan. Haasteita tuo etätyö, mutta eri viestintäkanavat tekevät sen mahdolliseksi. Tiimipalavereja ei nyt kannata jättää väliin ja kahdenkeskisiä keskusteluja kannattaa lisätä Pekan ja niiden kanssa, jotka sitä erityisesti haluavat ja tarvitsevat. Anna pärjää kyllä kun muistat tehdä sen, mitä lupaat ja varmistat focuksen pysyvän oikeissa asioissa.

Ihmisistä on nyt pidettävä huolta että he jaksavat siirtyä tulevaisuudessa häämöttävään ns. normiaikaan. Huolenpito ja välittäminen palkitaan lisääntyneenä sitoutumisena ja tulosten paranemisena. Jos haluat investoida tähän, niin olen mielelläni apuanasi. Tuen henkilökuntaasi siinä, että jokainen coachingia haluava saa oman hetkensä reflektointiin ja mahdollisuuden löytää uusia keinoja energian suuntamisessa jo tulevaan ja toivottavasti parempaan aikaan meille kaikille.